Toxoplazma – avagy a kismamák és a cicák viszonya

Gyakran kapunk ijedt várandós hölgyektől, vagy családtagjaiktól telefonhívásokat a témával kapcsolatban, így azt hiszem, nem hibázunk, ha erről is szót ejtünk. Neve ismerősnek tűnhet, mert gyermeket tervező, vagy állapotos hölgyeknél „slágertéma” (mellesleg teljesen jogosan), ugyanakkor előfordul, hogy a humán orvos kollegák sajnálatos módon összemossák más jellegű fertőzésekkel és mindennek eredményeképpen köd lepi be az egész témát – és a sűrű homályból csak a horrorisztikus történetek és a rémhírek látnak napvilágot. Jelentkeztek nem egyszer olyan kliensek, akik egészséges macskájuk elaltatását kérték volna félve a toxoplasmától, amiről csak a rémhíreket hallották. Öntsünk tehát tiszta vizet a pohárba!

Mi is a toxoplasma?

A toxoplasma gondii egy egysejtű élősködő. Olyan típus, melynek van köztes gazdája és végleges gazdája is. Egyik vagyunk mi, illetve az emlősök, madarak, a másik pedig a macskafélék. A toxoplasmának mi alapvetően fejlődési zsákutca vagyunk. Emberi fertőződés a macskafélék beszáradt bélsarából szájon át történik. Ez egyszerűbben: homokozóban játszó kisgyerek, aki megeszi a homokot is, ezzel a homokba piszkító macska szétszáradt és porrá omlott ürülékéből megeszi a beszáradt, toxoplasma-zigótát (oocysta) is, ami „kihajt” a szervezetben majd elvándorol az agyba, illetve egyéb szervekbe, fejleszt magának egy tömlőt, eltokozódik és arra vár, hogy megegyen minket egy macskaféle, amelynek belében tovább tud fejlődni-szaporodni. Mivel vajmi ritkán esz meg minket oroszlán, pláne macska, ezért vagyunk fejlődési zsákutca a számára. A fertőződés módja ilyen esetben teljesen veszélytelen, egy pár napos lázas tünetekkel járó gyenge vírusfertőzés tüneteivel lezajlik és életünk további részében semmilyen következménnyel nem jár.

Mikor van baj?

Gond akkor van, amikor a terhesség első-második trimeszterében lévő kismama – aki korábban elkerülte a toxoplasma fertőzöttséget – fertőződik, mivel a toxoplasmának magzatkárosító hatása lehet az anyaszervezet védekező mechanizmusai miatt. Jellemzően a kismama nem a már 10 éve vele együtt élő macskájától fertőződik meg, és nem is attól, hogy homokot eszik a játszótéren, hanem földdel szennyezett élelmiszertől (pl. a nem megfelelően lemosott nyers zöldségek, saláták, stb.) fogyasztásától. A kismamákat ezért szűrik rutinszerűen toxoplasmára.

Hogy értékeljük a szűrés eredményét?

Jobb hír, ha pozitív az eredmény, azaz már korábban fertőződött, és óvatosságra intő hír ha negatív, azaz toxoplasmával még nem találkozott a kismama. Szélsőségesen aggódó tulajdonosok számára lehetőség van a saját macskájuk toxoplasma-fertőzöttségének szűrésére is, de először mindenképpen a kismama véreredményét érdemes megvárni, mert ha az pozitív, okafogyottá válik az állat „vegzálása”. Mellesleg attól még, hogy valaki toxoplasma pozitív, ugyanúgy célszerű alaposan megmosni a zöldséget-gyümölcsöt, mert az egyéb féregpetéktől ugyanúgy meg tud fertőződni, igaz azoknak nincs feltétlenül egyből kimutatható magzatkárosító hatásuk.