Mikor forduljunk orvoshoz?

Legegyszerűbb válasz a kérdésre, hogy hamarabb, mint ahogy magunk mennénk, ha betegek lennénk. Általánosságban ugyanis elmondható az, hogy a házi kedvencek nagy része nem akar gondot okozni a gazdájának, vagy esetleg annyira örül, ha foglalkoznak vele, hogy elfelejti minden gondját-baját.

Esetek, amikor résen kell lenni

Ilyen például az idősebb állatok sántasága. A gazdi észreveszi, hogy valami nem stimmel, és kiderül hogy régóta ízületi gyulladása vagy az állatnak, ami biztosan fájdalommal jár. Jogosan feltételezi a gazdi, hogy nincs fájdalom, mert az állat nem jelzi, vagy csak minimálisan, de ez csak a fent indokok miatt, van.

Másik eset, amikor elbújik az állat és sokáig fel sem tűnik a gazdinak, a rendellenesség, csak mikor már nagy a baj. Ilyen pl. mikor szép csendben az ágy alatt, vagy kerti kutya a házában teljesen szétnyal egy kis sebet, mert „ráér” és jólesik neki. Macskáknál sokszor csak 2 nap után veszik észre, hogy nem tud vizelni, amikor már erős görcsei vannak az állatnak, mivel a macskaalom jó eséllyel nem a lakás legfrekventáltabb részében van. Amíg a tulajdonos azt hiszi, hogy a cica alszik valahol, addig szegény akár egész nap gubbaszt az almon és próbál pisilni.

Jobb feleslegesen, mint túl későn

Egy biztos, ha feleslegesen hívjuk az állatorvost, sokkal jobb, mintha későn hívjuk. Vannak esetek, amikor a figyelmes gazdi elmondása alapján már lehet sejteni a baj okát, és lehet tanácsot adni – akár telefonon – legalább olyan szinten, hogy nagy a baj és azonnal indulok, vagy várjunk még fél napot, hogy lássuk milyen irányba fejlődnek a tünetek.

Tehát még egyszer: inkább egy telefon, vagy egy felesleges kiszállás, mint egy elkésett kezelés miatt elvesztett állat.