A háznál történő betegellátásról

Jogosan teszik fel sokan a következő kérdéseket:

  • Hogy működik a háznál történő kisállat ellátás?
  • Ha meg lehet háznál csinálni, minek a rendelő?
  • Egyébként biztosan drágább, mintha beviszem valahová, nem?
  • És mi van akkor, ha nagy a baj és a kiszálló állatorvos sem tudja megoldani a problémát?

Az állatorvos szemszögéből

Valóban sok betegséget meg lehet háznál gyógyítani, illetve sok beavatkozást el lehet végezni. Nyilvánvalóan a műtéteket – bár meg lehetne oldani otthon a konyhaasztalon is – rendelőben, steril műtőben csináljuk, mert a körülmények biztonságosabbak, illetve sem az altatógép, sem az altatott állatok monitorozására alkalmas eszközök nem mobilisak. Alapvetően elmondható, hogy mindig a legjobb szintű ellátásra törekedvén, illik egy műtétet műtőben végezni. Ráadásul kényelmes az állatorvosnak is.

Az otthoni ellátás kényelmes a gazdinak, mert nem kell utaztatni, és kényelmes az állatnak, mert nem kell az utazással, rendelői stresszel megküzdenie. Különösen így van ez a nagytestű, nehezen kezelhető állatokkal, vagy a nagyon betegekkel. Egy telefon, időpont egyeztetés, a probléma vázolása után az állatorvos rövid időn belül a betegnél tud lenni.

A műtéteken és a műszeres laboratóriumi diagnosztikai eljárásokon kívül minden megoldható háznál – ha viszont ezekre van szükség, tudok segíteni mind a szállításban, mind az egyes szakrendelések időpont egyeztetésében. Mindez a kisállatpraxisra vonatkozik. (Lovas praxisban van állatorvos kollégám, akinek az autójában mobil röntgen hívóval, mobil ultrahang készülék és mobil fogreszelő gép található, mindezeket bárhol lehet működtetni aggregátorral.)

Adminisztráció

A betegnyilvántartás ugyanúgy pontos, precíz (bár ez az állatorvostól függ, nem pedig a kezelés mikéntjétől), manapság jórészt elektronikus alapú. Én például a helyszínen, ahol van térereje a mobiltelefonomnak, online tudok akár chipet regisztrálni, akár adatot leolvasni. A nyilvántartás precizitása pedig saját érdekem.

Az anyagiakról

Ár szempontjából sem feltétlenül drágább a házi ellátás, mert igaz, hogy van üzemanyagköltség, meg idő, amíg az állatorvos eljut a beteghez – ugyanakkor nincs rendelő rezsi, nincs alkalmazotti költség, stb.

Ha nagy a baj…

Azaz háznál nem megoldható a beteg gyógyítása. Először el kell dönteni, mennyire súlyos a probléma. Azonnal rohanni kell a műtőbe, vagy érdemes először stabilizálni az állat állapotát? Mindezek után a beteg állapotának megfelelő legjobb ellátóhelyre kell juttatni mihamarabb. Szerencsére rendelői hátterem minden sürgősségi sebészeti beavatkozás és diagnosztikai eljárás elvégzésére alkalmas, legyen az labor, röntgen, vagy ultrahang.

Megoldás

Összefoglalva tehát azt lehet mondani, hívjon fel bizalommal (06 30/989-1508), vagy írjon e-mailt és el fogom mondani az Ön kedvence problémájának megfelelő legjobb és leginkább költséghatékony megoldást.