A chip

Mi a chip?

Egy szövetbarát (azaz a szervezet nem akarja majd kilökni magából) anyagból készült, rizsszem hosszúságú kis kapszula, melyben egy fémszerkezet van. Nincs benne se elem, se egyéb áramforrás, nem csinál semmit a szervezetben, nem ártalmas; nem bocsát ki semmit, csak a leolvasás pillanatában egy icipici, pár cm-re ható rádióhullámot.

Hogy működik, ha nincs benne elem?

A leolvasóból származó elektromágneses mező hatására minimális áram indukálódik benne. Konkrétan: amikor a chipleolvasóval közelítünk a chiphez 2-5 cm távolságból a leolvasó „begerjeszti” a chipet, ami leadja a saját 15 jegyű azonosító számát. Nem is tud mást, csak ezt az egy számot. Pont annyit, mint egy autó rendszámtáblája, amiből a rendőrön kívül senki más nem derít ki semmit sem a tulajdonosról, sem az autóról.

Ki azonosíthatja a tulajdonost, vagy a kutyáját a chip-szám alapján?

A chip-szám is csak annak mond valamit, akinek hozzáférése van a Petvetdata nyilvántartó rendszerhez – azaz hatóság, egyes állatmentő menhelyek, állatorvosok. Chipleolvasója bárkinek lehet, de hozzáférése a rendszerhez nem (ahogy pl. a rendőrség rendszámnyilvántartó rendszeréhez sem). Ezt a rendszer itt elérhető, a Magyar Állatorvosi Kamara üzemelteti. Van egy nyilvános keresője, amivel bárki ellenőrizheti, hogy állatkája regisztrálva van-e. A chip-szám (oltási könyv 2. oldal, vagy törzskönyv alja) beütése után az eredmény az állat neve, kora és a neme; egyéb adat nem derül ki.

Követhető ezzel a mozgásom és a kutyám mozgása?

Nem, ez nem GPS, csak 5 cm-ről olvasható és nem követhető.

Hátránya van?

Nincs.

És előnye?

Sok előnye van; három példával illusztrálnám:

  • Felhívnak, hogy találtak egy kiskutyát. Kimegyek, megnézem, leolvasom a chipjét, chipszám alapján az adatbázisból 2 perc alatt kikeresem a tulajdonost és már hívom is telefonon, hogy jöhet az állatért. Előfordult, mikor Zuglóban dolgoztam, hogy a rendelőbe behozott talált kutya chipje alapján egy pécsi illető vette fel a telefont.
  • Látja valaki, hogy kidobnak egy kutyust az út szélén. Befogja a kutyát, leolvastatja valahol a chipjét és máris lehet tudni ki a tulajdonos. Persze nem feltétlenül ő dobta ki a kutyát az autóból, de el lehet innentől indítani a nyomozást.
  • Kisgyerekünket minden este megkergeti egy kutya, mikor hazafele biciklizik edzésről. Amúgy rendes barátságos kutya, de valahogy a bringásokat nem bírja. Egyszerűen leolvastatjuk valakivel a chipet és máris meg lehet találni, ki az a gazdi, aki csak úgy hagyja a kutyáját szabadon lófrálni.

A média hamis hatásai

Azt hallani lépten-nyomon, hogy kötelező, meg bírság szabható ki, ahelyett, hogy az egyértelmű előnyök kiemelésére fektetnék a hangsúlyt…